Her büyük şirket sadece tanınabilir olmak için değil, aynı zamanda tüketiciye bir mesaj iletmek için de çaba sarf etmeye çalışır. Doğal olarak logo tasarımcıları küçük bir alana olabildiğince anlam sığdırmak için ellerinden gelenin en iyisini yapar. Şimdi gelin bazı popüler logolara yeni bir gözle bakalım ve gizledikleri esprili ve farklı anlamları hep beraber keşfedelim:
24. Hope for African Children Initiative
Bu logo, Afrika’daki çocuklara yardım eden bir kamu kuruluşu tarafından kullanılıyor. Logoya daha yakından bakarsanız, Afrika kıtasının bir ana hat görüntüsünün yanı sıra, bir çocukla yetişkinin görüntüsünü de görürsünüz. Bahsettiğimiz ikinci görüntü, Afrikalı çocuklara destek olmanın bir sembolü niteliğinde.
23. Bluetooth
M.S. 10’uncu yüzyılda Danimarka, Danimarkalı kabileleri tek bir krallık haline getirmesiyle ünlenmiş bir tarihi figür olan Kral Harald Blatand tarafından yönetiliyordu. Harald, bir yabanmersini sever olmasından ve dişlerinin en az bir tanesinin daimi renginin mavi olmasından itibaren, “Bluetooth” adıyla anıldı.
Bluetooth teknolojisi, birden fazla aygıtı tek bir ağa birleştirmek için tasarlandı. Bu teknolojiyi temsil eden şey, iki İskandinav harfinin birleşimi: Latince “H” benzerini oluşturan “Hagall” veya “Hagalaz” ve yine Latince’de “B” harfine tekabül eden “Bjarkan” Bu iki harf Harald Blatand’ın isminden oluştu. Bu arada birinci nesil Bluetooth cihazı mavi renkteydi -ve evet doğru tahmin ettiniz- bir dişi andırıyordu.
22. Amazon
İlk bakışta Amazon logosu herhangi özel bir şeyi gizliyor gibi gözükmüyor. Yine de logo, markanın felsefesini anlamamıza yardımcı olacak şekilde tasarlanmış. Sarı ok bir gülümsemeyi andırıyor. Çünkü amazon.com, müşterilerinin mutlu olmasını istiyor. Yine aynı ok, “A” harfinden “Z” harfine doğru uzanarak bu harfleri birbirine bağlıyor. Bu ise online mağazada kesinlikle aranan her şeyin bulunabileceğini ima ediyor.
21. Yoga Australia
Bir başka küçük hile de Avustralya Yoga Meraklıları kulübünün logosunda yer alıyor. Kızın eli ve bacağı arasında kalan boşluk, Avustralya’nın ana hat çizimini oluşturuyor.
20. Sony Vaio
Sony Vaio’nun logosunun ilk iki harfi bir analog simgesini sembolize eden bir dalga oluştururken, son iki harf sayısal bir sinyalin sembolik gösterimi olan “1” ve “0”a benziyor.
19. Unilever
Unilever, çok sayıda ürün üretiyor ve logosu, ürettiği bu ürünlerin logolarını da yansıtıyor. Logonun her bir bölümü kendi anlamına sahip. Mesela kuş; özgürlük, günlük işlerden kurtuluş ve yaşamın keyfini sembolize ederken, kalp; sevgi, özen ve refah anlamına geliyor.
18. Formula 1
“F” harfi ile kırmızı çizgiler arasında kalan boşluğa yakından bakarsanız, o boşluğun “1”e dönüştüğünü görürsünüz. Logo hız hissini iletmek üzere tasarlanmış.
17. ‘Power On’
“Power” ya da “Power on” sembolü hemen hemen her cihazda bulunur fakat çok az insan bunun kökenini bilir. 1940’ların başında mühendisler belirli anahtarları temsil etmek için “1”in anlamının “açık”, “0”ın anlamının ise “kapalı” olduğu ikili bir sistem kullandılar. Sonraki yıllarda bu, bir daire (0) ve dik bir doğru (1) halini alan işaretler haline dönüştü.
16. BMW
Şirket bir uçak üreticisi olarak yola çıktı ve BMW logosu bu kökeni sürdürdü. Yine de logonun merkezinin dönen pervane kanatlarını tasvir ettiğine yönelik yaygın inanışın aksine, logo aslında dama desenine sahip Bavyera bayrağını temsil ediyor.
15. Apple
Ünlü Apple logosunun tasarımcısı Rob Janoff hikayeyi şu şekilde anlatıyor: “Bütün bir elma torbasını aldım, bir kaseye koydum ve detaylarını basitleştirmeye çalışarak bir hafta boyunca eskiz yaptım. Sanatsal deneyimlerimi sürdürürken bir ara elmalardan birini bir parça ısırdım. Günün ilerleyen saatlerinde “bite” (ısırmak) kelimesinin, bir bilgisayar terimi olan “byte” kelimesine çok benzediğini fark ettim.”
Apple’ın varlığının bir aşamasında, şirketin renkli monitörlü bilgisayar ürettiğini vurgulamak için canlı ve çok renkli şeritlerin olduğu bir logo kullanılıyordu. 1998’de Steve Jobs’ın dönüşünü ve yeni nesil bilgisayarların ortaya çıkmasını takiben, Apple logonun tek renkli versiyonuna geçti.
14. Sun Microsystems
The Sun Microsystems’in logosu dünyanın en ünlü ambigram figürlerinden biri. “Sun” kelimesi bir karenin temelini oluşturuyor ve köşelerin her birinden okunabiliyor. Logo, Stanford profesörü Vaughan Pratt tarafından tasarlanmış.
13. Continental
Continental, lastiklerde uzmanlaşmış bir otomotiv üretim firması. Bu lastiklerden biri, şirketin logosunda, ilk iki harf kombinasyonu şeklinde açıkça görülüyor.
12. Big Ten
The Big Ten, 1896’da kurulmuş bir akademik dernek. Bu kuruluş, 1990’a kadar 10 üniversiteden oluşuyordu. Daha sonra Haziran 1990’da Pensilvanya State Üniversitesi de The Big Ten’e katıldı. Bunun üzerine dernek, adını değiştirmemeye karar verdi ve logosuna sadece “11” sayısını ekledi.
11. Mercedes- Benz
Mercedes- Benz’in logosu, şirketin kendi mükemmelliğine güvenini simgeliyor. Üç tane uçtan oluşan yıldız; karada, suda ve havada olmak üzere markanın her alandaki üstünlüğünü temsil ediyor.
10. NBC
1950’lerin başlarında NBC, renk üretimine öncülük eden RCA şirketine aitti. NBC’nin logosunda yer alan parlak tüylü tavus kuşu kuyruğu, hala siyah- beyaz izleyen kişilere kaçırdıkları şeyi göstermek anlamına geliyordu.
9. Eighty 20
Eighty 20 küçük bir danışmanlık firması. Birçok insan firmanın logosunun ismiyle hiçbir bağlantısının olmadığını sanıyor. Fakat koyu renkli kareleri “1”, açık renkli kareleri “0” olarak hayal edersek, ikili kod (binary) sistemine göre üst çizgi 1010000 ve alt çizgi 0010100 şeklinde okunuyor. Bunlar da sıradan sayılara çevrildiğinde 80 ve 20’yi ifade ediyor.
8. Toblerone
Toblerone, İsviçre’nin bir kenti olan ve aynı zamanda “ayıların kenti” de denilen Bern’de bulunan, çikolata üreten bir şirket. Bu nedenle şirket logosuna bir ayı silueti eklemiş.
7. Baskin Robbins
Yakından bakarsanız “B” ve “R” harflerinin pembe renkli bölümlerinin “31” sayısını oluşturduğunu görürsünüz. Bu Baskin Robbins’in tarihsel olarak içerdiği lezzet sayısını ifade ediyor.
6. Carrefour
Carrefour, merkezi Fransa’da bulunan, Avrupa’nın en büyük perakendecilerinden birisi. Bu nedenle, şirketin süregelen genişlemesini simgeleyen logosu Fransız bayrağının renklerinden yapılmış. Buna ek olarak logo, şirketin adının ilk harfini de içeriyor.
5. Milwaukee Brewers
The Milwaukee Brewers, Wisconsin’li profesyonel bir beyzbol takımı. Takımın logosu ise “M” ve “B” harflerinden oluşuyor ve bir beyzbol eldivenini andırıyor.
4. Greenlabs
Logoda yer alan ağacın üzerindeki taç, beyni temsil ediyor. Bu hem Greenlabs çalışanlarının mükemmel entelektüel potansiyelini vurguluyor hem de şirketin ismini grafik olarak gösteriyor.
3.FedEx
FedEx’in logosu, gizli bir anlam içeren logoların en ünlüsü. Yakından bakarsanız, “E” ve “X” harfleri arasında kalan boşluk ile oluşan oku görebilirsiniz. Bu ok, şirketin iki temel ilkesi olan hızı ve doğruluğu simgeliyor. İlginçtir ki; insanlar bu oku bir kez fark ettiği zaman, daha sonra logoya her baktıklarında onu en başta görmeye başlıyor.
2. Facebook
Sanıyoruz ki; bu karikatürü açıklamaya gerek yok, kendisini gayet güzel açıklıyor zaten. Başka hangi uygulama gözlerimizi bu şekilde ekrana yapıştırabiliyor ki…
1. McDonald’s
Evet, McDonald’s’ı “M” harfi simgeliyor ama tasarım danışmanı ve psikolog Louis Cheskin’e göre yuvarlak “M” harfinin oluşturduğu şey, bir çift besleyici göğüs. McDonald’s 1960’larda bu logoyu terk etmeye hazırlanıyordu fakat Cheskin, şirketi bu Freudcu sembolle markalaştırmakta ısrar etti.
Bununla beraber logo bize Coneheads filmini de hatırlatıyor. Mükemmel bir uyum değil mi?
Kaynak: brightside